КОЗЫРЕВА Н.Е., КАИМАТДИНОВ А.К. АГРАРНЫЙ ТУРИЗМ В ШРИ-ЛАНКЕ
КОЗЫРЕВА Н.Е., КАИМАТДИНОВ А.К. АГРАРНЫЙ ТУРИЗМ В ШРИ-ЛАНКЕ
УДК 338.436:910.12(549.5)
АГРАРНЫЙ ТУРИЗМ В ШРИ-ЛАНКЕ
Козырева Надежда Евгеньевна
АНО ВО «Институт бизнеса и дизайна», Москва, Россия (129090, Москва, Протоповский переулок, 9), кандидат педагогических наук, декан Факультета управления бизнесом, kozyreva@obe.ru
Каиматдинов Амангелди Кеунимжаевич
Каракалпакский институт агротехнологии и сельского хозяйства, Нукус, Узбекистан (230100, Республика Каракалпакстан, Нукус, ул. Абдамбетова), студент 4-курса кафедры Механизации сельского хозяйства, qaymatdinovamangeldi@gmail.com
Аннотация. Настоящая статья посвящена анализу аграрного туризма в Шри-Ланке, его влиянию на экономику и культуру страны, а также перспективам развития этого сегмента в туристической отрасли. В статье рассматриваются особенности агротуризма как формы отдыха, а также его роль в диверсификации экономики сельских территорий, поддержке фермерских хозяйств и сохранении культурного наследия. Особое внимание уделяется анализу текущего состояния аграрного сектора в Шри-Ланке, с акцентом на чайное, рисовое и кокосовое производство, а также на проблемы, с которыми сталкивается аграрный туризм, такие как инфраструктурные ограничения и недостаток знаний среди фермеров. Исследуются различные формы агротуризма, включая экскурсии по чайным плантациям, сады специй, участие в фермерских работах, и влияние агротуризма на сельские сообщества. Статья предлагает рекомендации для дальнейшего развития аграрного туризма в Шри-Ланке и его интеграции с другими туристическими направлениями.
Ключевые слова: аграрный туризм; Шри-Ланка; сельское хозяйство; экотуризм; чайные плантации; культурное наследие; экологический туризм.
AGRICULTURAL TOURISM IN SRI LANKA
Kozyreva Nadezhda Evgenevna
Institute of Business and Design (B&D), Moscow, Russia (Russia, 129090, Moscow Protopopovskiy lane, 9), candidate of Pedagogical Sciences, dean of the Faculty of Business Management, kozyreva@obe.ru
Kaimatdinov Amangeldi Keunimzhaevich
Karakalpak Institute of Agrotechnology and Agriculture, Nukus, Uzbekistan (230100, Republic of Karakalpakstan, Nukus, Abdambetova St.), 4th year student of the Department of Agricultural Mechanization, qaymatdinovamangeldi@gmail.com
Abstract. This article is devoted to the analysis of agricultural tourism in Sri Lanka, its impact on the economy and culture of the country, as well as the prospects for the development of this segment in the tourism industry. The article examines the features of agrotourism as a form of recreation, as well as its role in diversifying the rural economy, supporting farms and preserving cultural heritage. Special attention is paid to the analysis of the current state of the agricultural sector in Sri Lanka, with a focus on tea, rice and coconut production, as well as the problems faced by agricultural tourism, such as infrastructural constraints and lack of knowledge among farmers. Various forms of agrotourism are explored, including guided tours of tea plantations, spice gardens, participation in farm work, and the impact of agrotourism on rural communities. The article offers recommendations for the further development of agricultural tourism in Sri Lanka and its integration with other tourist destinations.
Key words: agricultural tourism; Sri Lanka; agriculture; ecotourism; tea plantations; cultural heritage; ecological tourism.
Полный текст статьи
АГРАРНЫЙ ТУРИЗМ В ШРИ-ЛАНКЕ
Козырева Надежда Евгеньевна
АНО ВО «Институт бизнеса и дизайна», Москва, Россия (129090, Москва, Протоповский переулок, 9), кандидат педагогических наук, декан Факультета управления бизнесом, kozyreva@obe.ru
Каиматдинов Амангелди Кеунимжаевич
Каракалпакский институт агротехнологии и сельского хозяйства, Нукус, Узбекистан (230100, Республика Каракалпакстан, Нукус, ул. Абдамбетова), студент 4-курса кафедры Механизации сельского хозяйства, qaymatdinovamangeldi@gmail.com
Аннотация. Настоящая статья посвящена анализу аграрного туризма в Шри-Ланке, его влиянию на экономику и культуру страны, а также перспективам развития этого сегмента в туристической отрасли. В статье рассматриваются особенности агротуризма как формы отдыха, а также его роль в диверсификации экономики сельских территорий, поддержке фермерских хозяйств и сохранении культурного наследия. Особое внимание уделяется анализу текущего состояния аграрного сектора в Шри-Ланке, с акцентом на чайное, рисовое и кокосовое производство, а также на проблемы, с которыми сталкивается аграрный туризм, такие как инфраструктурные ограничения и недостаток знаний среди фермеров. Исследуются различные формы агротуризма, включая экскурсии по чайным плантациям, сады специй, участие в фермерских работах, и влияние агротуризма на сельские сообщества. Статья предлагает рекомендации для дальнейшего развития аграрного туризма в Шри-Ланке и его интеграции с другими туристическими направлениями.
Ключевые слова: аграрный туризм; Шри-Ланка; сельское хозяйство; экотуризм; чайные плантации; культурное наследие; экологический туризм.
AGRICULTURAL TOURISM IN SRI LANKA
Kozyreva Nadezhda Evgenevna
Institute of Business and Design (B&D), Moscow, Russia (Russia, 129090, Moscow Protopopovskiy lane, 9), candidate of Pedagogical Sciences, dean of the Faculty of Business Management, kozyreva@obe.ru
Kaimatdinov Amangeldi Keunimzhaevich
Karakalpak Institute of Agrotechnology and Agriculture, Nukus, Uzbekistan (230100, Republic of Karakalpakstan, Nukus, Abdambetova St.), 4th year student of the Department of Agricultural Mechanization, qaymatdinovamangeldi@gmail.com
Abstract. This article is devoted to the analysis of agricultural tourism in Sri Lanka, its impact on the economy and culture of the country, as well as the prospects for the development of this segment in the tourism industry. The article examines the features of agrotourism as a form of recreation, as well as its role in diversifying the rural economy, supporting farms and preserving cultural heritage. Special attention is paid to the analysis of the current state of the agricultural sector in Sri Lanka, with a focus on tea, rice and coconut production, as well as the problems faced by agricultural tourism, such as infrastructural constraints and lack of knowledge among farmers. Various forms of agrotourism are explored, including guided tours of tea plantations, spice gardens, participation in farm work, and the impact of agrotourism on rural communities. The article offers recommendations for the further development of agricultural tourism in Sri Lanka and its integration with other tourist destinations.
Key words: agricultural tourism; Sri Lanka; agriculture; ecotourism; tea plantations; cultural heritage; ecological tourism.
Полный текст статьи